Varaa hoitoaika suoraan verkossa tai puhelimitse Sähköinen ajanvaraus/ 010 237 700

Purentaelinten fysioterapia

Palvelut

Purentaelimistön fysioterapialla tarkoitetaan leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten toimintahäiriöiden tutkimista ja hoitoa.

Purentahäiriöiden oireita ovat mm. leukanivelten, hampaiden ja purentalihasten kivut, kasvojen-, korvien- ja päänsäryt, puruarkuus, tuntemuksia kurkussa ja äänen tuotossa. Kipua ja särkyä voi tuntua myös niska-hartiaseudulla. Purentahäiriöt voivat aiheuttaa mm. hampaiden narskuttelua tai tiukkaa yhteen puremista, leukanivelten ääniä tai suun rajoittunutta avautumista tai alaleuan liikehäiriöitä.

Purentaelimistö koostuu leukaluista nivelineen, hampaistosta, puremalihaksista sekä huulista, kielestä ja poskista. Lisäksi hyvin läheisesti purentaelinten toimintaan liittyy kaularangan ja hartian asento ja toiminta. Purentaelimen toimintahäiriölle altistavia tekijöitä ovat mm. purentavirheet, hampaiden narskuttelu, stressi, reumasairaudet, pään ja niskan vammat sekä ryhtivirheet.

Fysioterapiassa pyritään kartoittamaan, ei pelkästään oiretta, vaan ennen kaikkea sen syitä. Onko syynä esimerkiksi yöpurenta, stressi tai kehon pahoinvointiin liittyvät tekijät. Yleensä taustalla on myös niska-hartiaseudun toimintahäiriöitä.

Fysioterapian tavoitteena on kipujen lieventyminen, leukanivelen liikkuvuuden ja lihasvoiman lisääntyminen sekä purentalihasten rentouttaminen. Fysioterapia voi sisältää manuaalisia käsittelyjä kivunlievitykseen, lihasrentoutukseen ja nivelten mobilisoimiseen. Fysioterapeutti ohjaa oikeat harjoitukset, joilla voi itse hoitaa ongelman syytä. Harjoitteet sisältävät sekä purentaelinten- että koko rangan asennonhallintaa, liikkuvuutta ja voimaa lisääviä liikkeitä, rentoutus- ja kotiharjoitusohjausta sekä harjoittelun etenemisen seuraamista.

Purentafysioterapialla ei voi korjata rakenteellisia purentavirheitä, esim. avo- tai ristipurentaa, mutta niiden aiheuttamia oireita voidaan hoitaa. Paras lopputulos saadaankin yhteistyössä purentaan erikoistuneen hammaslääkärin kanssa, joka tarvittaessa tekee toimenpiteitä purennan korjaamiseksi ja/tai valmistaa yksilölliset purentakiskot suojaamaan hampaita ja leukaniveltä kulumiselta.

Kysy lisää info(ät)yfh.fi tai 045 670 1966

Purentaelinten fysioterapia

Varaa hoitoaika

Voit varata hoitoajan puhelimitse ark. klo 8:00-18:00 tai sähköisen ajanvarauksemme kautta 24/7.